В Україні розслідують масову видачу паспортів чотирьох країн

В Україні розслідують масову видачу паспортів чотирьох країн

Генеральна прокуратура України розпочала розслідування масової видачі паспортів Росії, Угорщини, Румунії та Польщі жителям західних і південно-східних областей країни.

Про це повідомляє телеканал «112 Україна» з посиланням на матеріали справи. Згідно з рішенням Печерського районного суду Києва, військова прокуратура зможе отримати доступ до документів Ради національної безпеки і оборони України, які надходили від українських правоохоронних та інших державних органів з 7 квітня по 26 вересня 2019 року.

Крім того, українські слідчі перевірять інформацію з приводу масової видачі паспортів, яку відправляв РНБО в офіс президента, уряд і правоохоронні органи. Прокурорів цікавить доручення співробітників РНБО щодо ведення науково-аналітичних досліджень про видачу громадянам України закордонних паспортів, письмові рішення та протоколи засідань.

Раніше повідомлялося, що МВС Росії прийняло майже 90 тисяч заяв від жителів самопроголошених Донецької народної республіки і Луганської народної республіки на отримання громадянства Росії за спрощеною схемою з травня нинішнього року. При цьому понад 35 тисяч жителів так званих ДНР і ЛНР вже мають російські паспорти.

В Україні проживають близько 300 тисяч громадян, які мають угорські паспорти. Через них між країнами стався дипломатичний скандал в минулому році. Приводом стало відео з угорського консульства в Закарпатті, на якому консул роздавав в будівлі дипломатичної місії паспорта українцям і приводив їх до присяги на вірність Угорщині. Згодом виявилося, що дипломат роздавав не паспорта, а пакет документів для отримання громадянства. Україна вигнала з країни консула. Угорщина відповіла аналогічно. В Україні пригрозили, що будуть жорстко реагувати на подібні дії влади сусідньої держави.

Поділитись