Новий міжнародний скандал: Угорщина опинилася на межі сварки з Україною

Новий міжнародний скандал: Угорщина опинилася на межі сварки з Україною

Угорщина опинилася на межі сварки з Україною: українського посла в Будапешті викликали в міністерство закордонних справ.

Про це повідомив глава МЗС Угорщини Петер Сійярто, його цитує Hungary Today. Це сталося після того, як угорського чиновника Іштвана Грежу не пустили в Україну. Угорському чиновнику нібито заборонили в’їзд на найближчі три роки.

Сійярто охарактеризував подію як «грім серед ясного неба». Глава МЗС також зазначив, що незадовго до інциденту розмовляв з колегою з України Дмитром Кулебою: той нібито обіцяв зосередитися на позитивних аспектах співпраці.

Вранці 24 листопада Грежу приїхав на пункт пропуску «Лужанка» в Закарпатській області, де українські прикордонники повідомили йому про заборону на в’їзд. Після годинного очікування політик повернувся в Угорщину. Офіційних коментарів не надходило. Чиновник – це уповноважений міністра, відповідальний за розвиток співпраці між регіоном Саболч – Сатмар – Берег та Закарпаттям.

Відносини країн загострилися на тлі виборчої кампанії Будапешта в Закарпатті. 26 жовтня Київ також заборонив в’їзд двом високопоставленим угорським чиновникам через агітацію в цьому регіоні. Офіційно їх імена не називалися, за даними джерел, це марю і держсекретар Угорщини, відповідальний за національну політику в уряді Арпад Янош Потап.

Глава угорського МЗС Петер Сійярто тоді назвав рішення Києва жалюгідним і безглуздим. Сам він в день голосування закликав українських угорців голосувати за партію «Товариство угорської культури Закарпаття» і чинного мера Берегово, представника угорської громади Золтана Баб’яка.

У 2019 між Києвом і Будапештом розгорівся скандал. У мережі з’явилося відео з угорського консульства в Закарпатті, на якому консул роздавав місцевим жителям паспорти і приводив їх до присяги на вірність Угорщині. Пізніше з’ясувалося, що це були не паспорта, а пакет документів для отримання громадянства. Україна вислала консула з країни. Будапешт відповів аналогічно.

Поділитись