Генсеком НАТО може стати віце-прем’єр Канади Фріланд

Генсеком НАТО може стати віце-прем’єр Канади Фріланд

Канадський телеканал CBC стверджує, що на пост генсека НАТО розглядають кандидатуру етнічної українки, віце-прем’єра та міністра фінансів Канади Христі Фріланд.


Цьогорічний генсек Єнс Столтенберг мав піти у відставку 1 жовтня, однак у березні лідери країн альянсу в ході саміту ухвалили рішення про продовження його мандату до 30 вересня 2023 року. Видання Politico ще у 2021 році з посиланням на джерела повідомляло, що ймовірними кандидатами на посаду наступного генерального секретаря НАТО можуть стати три жінки-політики з країн Східної Європи: екс-президенти Хорватії та Литви Колінда Грабар-Кітарович та Даля Грибаускайте, а також колишній глава Естонії Керсті Кальюлайд.

“Є кілька висококваліфікованих жінок, які могли б бути дуже добрими кандидатами. Здається, є певний імпульс до того, щоб жінка стала наступним (генсекретарем)”, – наводить телеканал слова високопосадовця з НАТО, який побажав залишитися невідомим.

Згідно з телеканалом, джерела у штаб-квартирі альянсу припускають, що Фріланд перебуває в “середині зграї” жінок, які могли б стати сильними кандидатами на посаду. Щонайменше чотири джерела з Брюсселя, Вашингтона та Оттави стверджують, що Фріланд згадувалась у міжнародних колах як можлива наступниця Столтенберга.

Зазначається, що її знання російської мови та особливостей “роботи Кремля” стало б великою перевагою.
Але для того, щоб гарантувати здобуття цієї посади, Фріланд і канадському прем’єру Джастіну Трюдо доведеться активно діяти в дипломатичних колах, зокрема за лаштунками, а також витрачати політичний капітал. Саме у Вашингтоні, Лондоні, Парижі та Берліні політики займаються лобіюванням та “викручуванням рук”, вказує телеканал.

Однак поки що неясно, чи зацікавлена ​​Фріланд на цій посаді. Коли журналіст запитав її про можливе призначення, вона наголосила, що має вже дві роботи.

Поділитись