Філарет поскаржився на те, що нова церква діє за чужим статутом

Філарет поскаржився на те, що нова церква діє за чужим статутом

Почесний патріарх Православної церкви України Філарет заявив, що «нова церква» не є автономною через прийнятий статуту.

За його словами, статут був прийнятий в грецькому варіанті. Це означає, що Православна церква України діє за статутом чужий церкви. “Міністерство культури зареєструвало не український статут, а грецький”, – йдеться в заяві Філарета.

Він додав, що об’єднавчий собор «проходив в складі Константинопольського патріархату». При цьому жодна з присутніх на ньому церков «не була в канонічному підпорядкуванні» Константинопольського патріарха.
Філарет також згадав, що однією з умов отримання Києвом томосу була його відмова від висунення своєї кандидатури на пост предстоятеля церкви. Зараз він назвав вимогу, яку сам і виконав, «не тільки несправедливим, а й неканонічним».

Раніше Філарет просив прихожан захистити його і Київський патріархат від нападок лідера ПЦУ Епіфанія. За його словами, чиновники екс-президента України Петра Порошенка не дають прихильникам Київського патріарха молитися і виганяють їх зі служб в храмах. На його думку, томос “нічого, крім руйнування самого Київського патріархату, не дав”.

Поділитись