Фігуранта у справі Порошенка відновили на посаді заступника голови МЗС України

Фігуранта у справі Порошенка відновили на посаді заступника голови МЗС України

Екс-глава Служби зовнішньої розвідки (СЗР) України Єгор Божок, який є фігурантом справи проти колишнього українського президента Петра Порошенка, відновлений на посаді заступника глави МЗС країни.

Про це Божок написав в Twitter. 

«Офіс генпрокурора України завершив розслідування, а суд повністю реабілітував мене. Негайно повертаюся до дипломатичної діяльності, про що вже проінформував (главу МЗС України) Дмитра Кулебу та іноземних партнерів з ЄС, НАТО, G7», – зазначив Божок.

10 червня 2020 року офіс президента України заявив про пред’явлення обвинувачення Петру Порошенко. Повідомлялося, що він підозрюється в тому, що, перебуваючи на посаді президента України, в 2018 році шляхом видання «явно злочинного наказу» схилив голову СЗР країни Божка до перевищення службових повноважень шляхом призначення своїм заступником Сергія Семочка.

Під час розслідування справи Божок в червні 2020 року було усунуто з посади заступника голови МЗС України, яку він на той час займав.

2 грудня прес-служба партії «Європейська солідарність» повідомила, що офіс генпрокурора України порушив нову кримінальну справу стосовно Порошенка за те, що в 2016 році законом України були введені європейські конкурсні процедури для відбору (і контрактна форма працевлаштування) керівників установ культури.

21 жовтня стало відомо, що генпрокуратура країни порушила справу про захоплення державної влади щодо Порошенко, а також ще дев’яти екс-представників влади.

27 вересня порушено також інша кримінальна справа проти екс-президента України. В матеріалах справи зазначалося, що Порошенко, перебуваючи на посаді глави держави, вступив у змову з чиновниками з мінфіну і в 2017 році отримав кредит в державному Укрексімбанку для заводу «Кузня на Рибальському» на суму близько $ 19 млн. У 2020 році Мінфін виплатив по цьому кредиту $ 3,6 млн, так як завод відмовився його погашати.

11 вересня Служба безпеки України порушила стосовно Порошенко 15 нових справ. Йдеться в тому числі про держзраді і фінансуванні тероризму.

Поділитись