“Дірка” в російському бюджеті встановила рекорд з дефолту 1998 року

“Дірка” в російському бюджеті встановила рекорд з дефолту 1998 року

Бюджетна катастрофа стає все ближче для уряду Росії, який стрімко втрачає доходи від експорту нафти та газу та різко збільшує витрати на армію та силові структури.

За підсумками січня дефіцит федерального бюджету РФ становив 1,76 трлн рублів. При доходах 1,356 трлн рублів за місяць влада витратила 3,117 трлн, а без забезпечення податковою виручкою виявилося більше половини видатків скарбниці.

У традиційно “благополучному” січні це найгірший результат для бюджету щонайменше з 1998 року, який закінчився для Росії дефолтом, зазначає Bloomberg.

У мінусі, за даними Мінфіну, виявились усі ключові джерела надходжень. Нафтогазові доходи впали на 46% рік до року, до 425,5 млрд рублів – мінімуму з серпня 2020 року.

Хоча нафтовим компаніям у січні вдалося різко збільшити експорт, а з балтійських портів танкери вивезли рекордний за чотири роки обсяг, знижки на російські барелі побили рекорди: середня ціна Urals опустилася до $49,5 і виявилася на $20,5 нижчою від закладеної до бюджету.

Надходження ПДВ – іншого ключового податку, який зашитий у вартість усіх товарів та послуг та забезпечує кожен п’ятий карбованець доходів уряду, – впали 44%, до 379 трлн.

Витрати уряду у своїй підскочили на 58%, до 3,117 трлн рублів. В результаті «дірка» в бюджеті за один місяць дорівнювала 60% річного плану.

Поділитись