Чехія вимагатиме від Росії мільйони доларів за вибухи у Врбетіце

Чехія вимагатиме від Росії мільйони доларів за вибухи у Врбетіце

Чехія вимагатиме від Росії не менше мільярда крон (більше 47 мільйонів доларів) як компенсацію за вибухи на складі боєприпасів під Врбетіце в 2014 році.

Про це в ефірі Чеського телебачення заявила міністр фінансів країни Олена Шіллерова. За її словами, найбільш підходящим рішенням питання стане вимога компенсації відповідно до міжнародного права.

«Якщо ми підемо шляхом, наприклад, компенсації за шкоду в кримінальному судочинстві, це займе дуже багато часу», – пояснила глава Мінфіну Чехії. У той же час вона визнала, що шансів на отримання грошей від Росії трохи.

Міністр закордонних справ Чехії Якуб Кулганек в свою чергу повідомив, що влада вирішила подати заявку на компенсацію протягом найближчих тижнів або місяців.

«Міжнародна відповідальність за протиправні дії влади Російської Федерації буде покладено на російську сторону після завершення і оцінки консультацій з цього питання з деякими нашими союзниками. Міністерство закордонних справ готує дипломатичну ноту за дорученням уряду», – додав він.

Напередодні, 8 травня, прем’єр-міністр Чехії Андрій Бабіш попросив країни Євросоюзу вислати «хоча б по одному російському дипломатові» через вибухи у Врбетіце. Він зазначив, що коли атакують одну державу-член ЄС, то автоматично атакують і всіх інших.

Чехія звинувачує російські спецслужби в причетності до вибухів на складі боєприпасів під Врбетіце 16 жовтня 2014 року, в результаті яких загинули двоє людей. Тоді, імовірно, вибухнули десять тисяч кілограмів боєприпасів, включно з ракетами середньої дальності. Згідно з версією Праги, за день до підриву складу в ньому знаходилися росіяни Олександр Петров і Руслан Бошіров, яких Великобританія звинувачує в спробі отруїти колишнього агента ГРУ Сергія Скрипаля.

Поділитись