Більше 50% жителів Молдови виступають проти вступу республіки в НАТО

Більше 50% жителів Молдови виступають проти вступу республіки в НАТО

Більше 50% жителів Молдови виступають проти вступу республіки в НАТО, свідчать представлені в понеділок дані соціологічного опитування Асоціації соціологів і демографів.


Якби наступної неділі відбувся референдум з питання вступу Молдови в НАТО, то членство в альянсі підтримали б 26,5% місцевих жителів (25,1% опитаних в січні). У той же час 54% опитаних (57,1% раніше) вважають, що країна не повинна приєднуватися до цього військово-політичного блоку. Ще 9,8% (8,3% раніше) громадян зазначили, що не взяли б участь у плебісциті, 3,2% (4,4% раніше) респондентів не визначилися з відповіддю. Решта 6,5% (5,1% раніше) респондентів не знають, що являє собою НАТО.

Опитування проводилося Асоціацією соціологів та демографів c 12 по 20 лютого, в ньому взяв участь 1 191 осіб з 89 населених пунктів, похибка становить 3%.

Згідно з конституцією Молдови, республіка має нейтральним статусом, проте з 1994 року країна співпрацює з НАТО в рамках індивідуального плану партнерства. У столиці Молдови діє інформаційний центр альянсу. У грудні 2017 року Кишиневі відкрилося бюро зі зв’язків НАТО.

Поділитись