Парламент Молдови прийняв закон, згідно з яким статус російської мови зміниться

Парламент Молдови прийняв закон, згідно з яким статус російської мови зміниться

Парламент Молдови прийняв в першому читанні законопроект, згідно з яким статус російської мови зміниться.

Про це повідомляє «Sputnik Ближнє Зарубіжжя» в Telegram. У проекті зазначено, що російська визнається мовою міжнаціонального спілкування в Молдові. Разом з прийнятими поправками до Кодексу аудіовізуальних медіа-послуг він створює можливість для того, щоб в країні знову працювали без обмежень російські телеканали і радіостанції.
Відзначається, що проект про статус російської мови ініціювала «Партія комуністів Республіки Молдова» та програвший на виборах президента Ігорь Додон.

Раніше молдавське видання Nokta вже писало про поправки, які дозволять вільному мовленню російських каналів в Молдові. Йдеться про статтю Кодексу, яка вказує, що в теле- і радіоефірі можуть транслюватися інформаціоно-аналітичні, військові та політичні програми, які вироблені в державах, що ратиціфікували Європейську конвенцію про транскордонне телебачення.

Зазначена стаття була прийнята в 2018 році. Таким чином, в Молдавії дозволена трансляція програм, вироблених в країнах ЄС, США та Канаді, але не дозволена трансляція програм з Росії, оскільки Росія не ратифікувала документ. Тоді ж, в 2018 році Конституційний суд Молдови визнав застарілим закон «Про функціонування мов на території Молдавської РСР», який закріплював за російською мовою особливий статус.

Поділитись