Молдова відмовилася повертати борг за російський газ

Молдова відмовилася повертати борг за російський газ

Президент Молдови Майя Санду фактично відмовилася повертати борг країни за газ, що накопичився перед Росією через споживачів непідконтрольною Кишиневу територією лівобережжя Дністра.

Це випливає з її інтерв’ю РБК. Вона зазначила, що загальний розмір молдавського боргу становить більше 7,5 мільярда доларів. При цьому у споживачів з території правобережжя, на відміну від Придністров’я, фактично немає заборгованості перед «Газпромом».

«Звичайно, не можна очікувати від нас на правому березі, що ми зможемо оплатити [борг Придністров’я]. Це нечесно, несправедливо», – сказала вона.

За словами Санду, ситуація з боргом за газ перетворилася на велику проблему, яку необхідно вирішувати.
Як стало відомо 20 листопада після перемоги Санду на виборах, новий президент країни не визнає борг Кишинів за поставки російського газу в Придністров’ї.

«Ми ніколи не визнаємо цей борг [за газ]. Це борг “влади” Придністров’я, і ​​ніхто не питав нас, чи хочемо ми отримувати цей газ чи ні», – заявила Санду в інтерв’ю «Європейської правді».

У звіті «Газпрому» за третій квартал 2020 року говориться, що Міжнародний комерційний арбітражний суд при Торгово-промисловій палаті Росії задовольнив позов російського газового монополіста про стягнення з «Молдовагаз» понад 246 мільйонів доларів. Кошти мають піти на погашення боргу за паливо, поставлене в 2017 році. У тому ж документі зазначалося, що борг Молдавії в 2011-2019 роках зріс через неплатоспроможність споживачів Придністров’я.

Поділитись