Білий дім розкрив теми майбутньої розмови Байдена та Сі Цзіньпіна

Білий дім розкрив теми майбутньої розмови Байдена та Сі Цзіньпіна

У Білому домі анонсували телефонні переговори президента Сполучених Штатів Джо Байдена та голови КНР Сі Цзіньпіна.

Як повідомив держсекретар США Ентоні Блінкен, американський лідер попередить свого китайського колегу про можливу відповідальність за підтримку Росії, яка розпочала війну в Україні.

За словами Блінкена, Вашингтон готовий закликати всі країни, «особливо ті, які мають безпосередній вплив на Росію, використовувати всі важелі, що є у них», щоб змусити Росію припинити військову спецоперацію в Україні.

Ми вважаємо, що Китай особливо зобов’язаний використати свій вплив на президента Путіна і захищати міжнародні правила та принципи, які він сповідує (Китай), — зазначив держсекретар США.

Блінкен підкреслив, що Пекін зараз йде у протилежному напрямку, «відмовляючись засудити спецоперацію Росії і намагаючись уявити себе нейтральним арбітром». Як зазначив чиновник, США стурбовані заявами китайської влади про те, що розглядається можливість надання прямої допомоги Москві у вигляді постачання військової техніки для її використання в Україні.

Телефонні переговори Байдена та Сі Цзіньпіна планується провести о 09:00 за Вашингтоном (16:00 за київським часом). О 18:00 у графіку глави американської держави значиться регулярний брифінг із командою нацбезпеки.

Раніше прес-секретар Білого дому Джен Псакі заявила, що Китай попереджений, що будь-яка допомога з його боку щодо Росії на тлі подій в Україні матиме «наслідки». При цьому вона утрималася від прямої загрози санкцій щодо КНР і відмовилася говорити про те, які саме наслідки може мати рішення Китаю про допомогу Росії в умовах економічних санкцій.

Поділитись