Китай надасть Росії бойові безпілотники

Китай надасть Росії бойові безпілотники

Китай уже ухвалив рішення надати Росії економічну підтримку на тлі української кризи та розглядає можливість відправки до РФ бойових безпілотників.

Про це повідомляє The Guardian із посиланням на неназваних американських чиновників.

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван провів «інтенсивну» семигодинну зустріч у Римі зі своїм китайським колегою Ян Цзечі. На цій зустрічі Салліван виклав аргументи Штатів проти дій Росії в Україні. Він заявив, що Москва тривалий час симулювала інтерес до дипломатії, а насправді готувалася до бойових дій.

«Це була напружена семигодинна сесія, яка відображала серйозність моменту, а також наше прагнення підтримувати відкриті лінії зв’язку. Ця зустріч була присвячена не обговоренню конкретних питань чи результатів, а відвертому та прямому обміну думками», – заявив високопоставлений представник адміністрації США.

Однак ці переговори позбавили американців надії, що китайський уряд передумає підтримувати Москву, пише The Guardian.

«Ключ тут у тому, щоб спочатку змусити Китай перерахувати та переоцінити свою позицію. Ми не бачимо ознак такої переоцінки. Вони вже вирішили, що надаватимуть економічну та фінансову підтримку, і сьогодні це наголосили. Питання в тому, чи вони підуть далі», – заявив ще один американський чиновник, знайомий з ходом дискусії.

Один із співрозмовників The Guardian назвав підтримку Росії проектом Сі Цзіньпіна, який «цілком і принципово» виступає за більш тісне партнерство з Росією. За його словами, Сі та путіна пов’язує загальну думку про Штати як деспотичну країну і вони «повні рішучості покласти край періоду глобального домінування США».

За даними газети, якщо Китай підтримає Росію у її протистоянні із Заходом, адміністрація Байдена переключить свою увагу на те, щоб переконати союзників, особливо в Європі, переглянути свої відносини з Пекіном.

Раніше американські ЗМІ повідомили, що Росія звернулася до Китаю з проханням про економічну підтримку та постачання дронів. Представник МЗС Китаю Чжао Ліцзянь назвав ці повідомлення дезінформацією.

Поділитись