Прем’єр-міністр Японії заявив про необхідність провести реформу Ради безпеки ООН

Прем’єр-міністр Японії заявив про необхідність провести реформу Ради безпеки ООН

Прем’єр-міністр Японії Фуміо Кісіда заявив про необхідність провести реформу Ради Безпеки Організації Об’єднаних Націй (ООН) на тлі нападу Росії на Україну.


Відповідну заяву японський прем’єр зробив під час виступу на з’їзді правлячої Ліберально-демократичної партії 13 березня.

«Насильство Росії, постійного члена Ради Безпеки, вказує на необхідність нової основи міжнародного порядку», — наводить його слова японський портал новин Nikkei. При цьому не уточнюється, про які саме зміни йдеться.

До постійних членів Ради безпеки ООН входять Великобританія, Китай, Росія, США та Франція.

7 березня уряд РФ за дорученням президента Володимира Путіна затвердив перелік недружніх країн та територій, до якого, зокрема, увійшла Японія. Також у списку опинилися Австралія, Великобританія, Тайвань, США, Ісландія, Норвегія та інші.

Наступного дня генеральний секретар японського уряду Хірокадзу Мацуно заявив про протест Токіо у зв’язку із внесенням Японії до списку недружніх країн. За його словами, це рішення Москви викликає жаль.

На необхідність реформувати Радбез ООН раніше також вказував президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган. 11 березня він зазначив, що ситуація навколо України виявила недоліки системи організації. Турецький лідер вважає, що проблема Ради безпеки ООН полягає у системі голосування. Коли одна з країн, що розпочали конфлікт, має право вето, ООН не може прийняти резолюцію про припинення бойових дій.

На початку березня глава офісу президента України Володимира Зеленського Андрій Єрмак зажадав від міжнародної спільноти розглянути питання щодо виключення Росії з ООН. При цьому прес-секретар Білого дому Джен Псакі заявила, що влада США не бачить можливості позбавити Росію статусу постійного члена Радбезу. Глава російського МЗС Сергій Лавров також наголошував на відсутності механізму для позбавлення РФ такого статусу.

Поділитись