AP: на космодромі Ірану можуть готуватися до космічного запуску

AP: на космодромі Ірану можуть готуватися до космічного запуску

Можливо, що на космодромі імені Хомейні триває підготовка до космічного запуску.

Таке припущення дають змогу висунути супутникові знімки цього місця, повідомляє американське агентство Associated Press.

Знімки зробили американська компанія Planet Labs, після чого їх проаналізували фахівці Центру вивчення проблем нерозповсюдження імені Джеймса Мартіна при Міддлберійському інституті міжнародних досліджень у Монтереї (штат Каліфорнія).

Іран, схоже, готується до космічного запуску, тоді як у Відні продовжуються переговори зі світовими державами щодо угоди щодо атома, – заявили фахівці центру.

Як пояснили експерти, на супутникових знімках можна спостерігати обладнання, яке застосовується при запуску, на стартовому майданчику. Також на автомобільній стоянці останніми днями збільшилася кількість машин. Є інші ознаки підвищеної активності. Експерти наголошують, що це звичайна діяльність перед стартом.

Який апарат планується запустити, не уточнюється. Агентство зазначає, що раніше в Ірані повідомляли про готовність вивести на орбіту кілька супутників.

29 листопада розпочався сьомий раунд переговорів щодо іранської ядерної програми та скасування санкцій США. Його було припинено 3 грудня, європейські учасники переговорів повернулися додому для консультацій. 9 грудня пройшов черговий етап, на якому Іран представив проект угоди про поновлення дії ядерної угоди.

У 2015 році Великобританія, Німеччина, Китай, Росія, США, Франція та Іран уклали СВПР. Угода передбачала зняття санкцій в обмін на обмеження ядерної програми Ірану. У травні 2018 року президент США Дональд Трамп ухвалив рішення про односторонній вихід із угоди та відновлення жорстких санкцій проти Ірану.

Раніше глава британського МЗС Ліз Трасс заявила, що переговори у Відні стануть останнім шансом для Ірану повернутися до Спільного всеосяжного плану дій щодо іранської ядерної програми.

Поділитись