У разі вторгнення Росії в Україну США відправлять війська до сусідніх країн НАТО

У разі вторгнення Росії в Україну США відправлять війська до сусідніх країн НАТО

Сполучені Штати мають намір відправити свої війська до сусідніх країн НАТО у разі “вторгнення” Росії.

Про це заявив у суботу президент США Джо Байден, відповідаючи на запитання журналістів у Вілмінгтоні (штат Делавер), де він проводить вихідні. Трансляція виступу велася на сайті Білого дому.

Главу держави запитали, чому він вирішив відмовитися від ідеї розміщення американських військ в Україні у разі “вторгнення” РФ. “Вони ніколи не розглядалися”, – відповів президент. “І чи готові ви відправити американські війська на війну в Україну, щоб боротися з Росією на полі бою?” – Запитав президент.

За його словами, під час онлайн-саміту він сказав російському лідеру Володимиру Путіну, що у разі “вторгнення” американські війська будуть відправлені до країн “Бухарестської дев’ятки” (B9), розташованих на східному фланзі НАТО (Болгарія, Угорщина, Латвія, Литва, Польща, Румунія, Словаччина, Чехія та Естонія). “Нам доведеться направити більше американських і натовських військ на східний фланг, B9 – усі ті країни НАТО, щодо яких ми маємо священне зобов’язання захищати їх від будь-якого нападу з боку Росії”, – сказав американський лідер.

При цьому він додав, що США “продовжать надавати українському народу оборонні можливості”, не уточнивши їхнього характеру.

Байден знову заявив, що у розмові з главою російської держави вказав на руйнівні для РФ економічні наслідки потенційного “вторгнення” РФ в Україну. “Я абсолютно ясно дав зрозуміти президенту Путіну, що якщо він вторгнеться в Україну, то економічні наслідки для його економіки будуть руйнівними”, – сказав Байден.

“Вплив всього цього на Росію, ставлення, погляд решти світу на Росію значно зміниться. Ви заплатите жахливу ціну”, – додав Байден, говорячи про свою розмову з російським лідером.

Путін і Байден провели 7 грудня переговори з відеозв’язку, розмова тривала дві години. Переважною темою стала ситуація довкола України. Лідери також обговорили двосторонні відносини, кібербезпеку та іранську ядерну угоду.

Поділитись