Аббас відмовився обговорювати з Трампом запропоновану “угоду століття”

Аббас відмовився обговорювати з Трампом запропоновану “угоду століття”

Президент Держави Палестина Махмуд Аббас відмовляється обговорювати з його американським колегою Дональдом Трампом пропоновану так звану угоду століття – американський план врегулювання палестино-ізраїльського конфлікту.

Про це заявив порталу Donia Al-Watan член Виконкому Організації визволення Палестини Ахмед Маджалані.

“Ми не ведемо ніяких переговорів з адміністрацією США, і президент в останні дні відхилив дзвінок Трампа”, – вказав він. Більш того, як передає телеканал Al Jazeera з посиланням на палестинські джерела, Аббас повідомив членам руху ФАТХ про погрози на його адресу про те, що він “заплатить високу ціну, якщо не відповість на цей дзвінок”.

В кінці червня 2019 року Білий дім опублікував документ з економічними аспектами плану врегулювання палестино-ізраїльського конфлікту. Він передбачає, зокрема, інвестиції в Палестину і сусідні країни в розмірі $ 50 млрд. 25-26 червня в столиці Бахрейну пройшла міжнародна зустріч, присвячена економічним аспектам угоди. Палестинська адміністрація і ряд арабських країн бойкотували захід, вважаючи подібний підхід недоречним.

Політичну складову “угоди століття” США поки не оголосили. Тим часом Трамп заявляв минулого четверга, що має намір оприлюднити американський план 28 січня. Як повідомили раніше в Білому домі, його глава проведе закриті зустрічі з прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху і його політичним противником, лідером центристського блоку “Кахоль-Лаван” Бені Ганцем.

Раніше палестинський прем’єр Мухаммед Штай на засіданні кабміну в Рамаллі закликав світову спільноту “чинити опір” планам Вашингтона, до якого “як чесному посереднику втрачено довіру”. За його словами, угода “порушує міжнародне право” і є “змовою з метою ліквідації палестинського питання”. Глава уряду також зазначив, що вона є “інструментом для виконання бажань окупанів” і “ніколи не стане основою для вирішення палестино-ізраїльського конфлікту”.

Координатори протестного “Маршу повернення” в секторі Газа вже закликали палестинців до масштабних акцій проти “угоди століття”.

Поділитись