Захоплених українських моряків можуть відпустити до жовтня

Захоплених українських моряків можуть відпустити до жовтня

Українських моряків можуть відпустити з СІЗО Москви до жовтня.

Про це повідомляють «Известия» з посиланням на адвоката Миколи Полозова. Адвокат зазначив, що Київ направив Слідчому управлінню ФСБ Росії письмові запевнення в участі моряків у судових і слідчих діях після їх звільнення. За словами Полозова, в разі задоволення прохання моряків звільнять з-під варти. Якщо ж буде отримано відмову, то постанова можна буде оскаржити, додав адвокат.

Уповноважені з прав людини в Росії і Україні Тетяна Москалькова і Людмила Денисова обмінялися списками українців і росіян, які перебувають в СІЗО і в’язницях двох країн 16 липня. До цього керівник Офісу президента України Вадим Пристайко розповів, що Москва і Київ планують обміняти певну кількість утримуваних осіб протягом місяця.

У Росії під слідством перебувають 24 українських військовослужбовців (22 моряка і 2 співробітники Служби безпеки), які були затримані разом з трьома кораблями в результаті інциденту в Керченській протоці в листопаді 2018 року. Їх звинувачують в незаконному перетині кордону Росії в складі організованої групи.

Київ вважає своїх громадян військовополоненими і вимагає повернути їх в Україну. У травні аналогічний вердикт виніс Міжнародний трибунал ООН з морського права. Москва вважає, що питання моряків не входить в юрисдикцію цієї інстанції, і наполягає на тому, що їх долю мають вирішити слідство і суд в Росії.

Фото ТАСС.

Поділитись