Японія заявила протест Росії через спірні північні території

Японія заявила протест Росії через спірні північні території

Токіо заявив протест Москві після поїздки віце-прем’єрів РФ Дмитра Григоренка і Марата Хуснулліна на курильський острів Ітуруп, повідомив міністр закордонних справ Японії Тосиміцу Мотегі.

Уряд Росії повідомив, що Григоренко і Хуснуллін вирушили на Далекий Схід з перевіркою виконання доручень прем’єра Михайла Мішустіна. Уряд Сахалінської області повідомляло, що серед пунктів програми робочої поїздки – відвідання Курильської центральної районної лікарні та рибопереробного комплексу «Ясний» на Ітуруп.

«Був заявлений протест. Це (поїздка) не збігається з незмінною позицією Японії щодо північних територій (так в Японії називають російські острова Кунашир, Ітуруп, Шикотан і Хабомаї)», – сказав міністр на прес-конференції.

Відносини двох країн довгі роки затьмарює відсутність мирного договору. У 1956 році СРСР і Японія підписали Спільну декларацію, в якій Москва погоджувалася розглянути можливість передачі двох островів – Хабомаї та Шикотан – після укладення мирного договору.

СРСР розраховував, що Спільна декларація поставить крапку в суперечці, Токіо же вважав документ лише частиною вирішення проблеми, не відмовляючись від претензій на всі острови.

Наступні переговори ні до чого не привели, мирний договір після закінчення Другої світової війни так і не підписали. Серйозну протидію виникло з боку США, які пригрозили, що якщо Японія погодиться на передачу їй тільки двох з чотирьох островів, це позначиться на процесі повернення Окінави під японський суверенітет (Угода про повернення Окінави Японії вступило в силу в 1972 році).

Позиція Москви полягає в тому, що острови увійшли до складу СРСР за підсумками Другої світової війни і суверенітет Росії над ними сумніву не підлягає.

Поділитись