В Україні переглянуть справи проти компанії, пов’язаної з сином Байдена

В Україні переглянуть справи проти компанії, пов’язаної з сином Байдена

Генпрокуратура України зайнялася переглядом справ, пов’язаних з газовою компанією Burisma, до ради директорів якої входив Хантер Байден, син колишнього віце-президента США Джозефа Байдена.

Про це повідомив журналістам глава відомства Руслан Рябошапка, передає «Інтерфакс-Україна». За його словами, таких виробництв в Генпрокуратурі налічується «півтора десятка», деякі були закриті, деякі розділені.

У списку виявилася справа про закриття Burisma і справа стосовно Байдена-молодшого про отримання мільйонів доларів від української компанії. За підсумками аудиту цих справ незаконні процесуальні рішення можуть бути переглянуті, підкреслив Рябошапка.

В якості інших можливих фігурантів кримінальних розслідувань він назвав колишнього міністра екології Миколу Злочевського та бізнесмена Сергія Курченка, обвинуваченого в тяжких злочинах проти української державності. У справі проходить 98 осіб, в тому числі високопоставлені чиновники і керівники держкомпаній з оточення колишнього президента Петра Порошенка.

27 вересня стало відомо, що українські слідчі не проводили допит Хантера Байдена або його батька у справі Burisma Group.

Скандал навколо Байденом розпочався після повідомлень ЗМІ про те, що Байден-молодший отримував мільйони доларів від Burisma Holdings з весни 2014 по осінь 2015 року, тобто в той період, коли його батько виконував функції спецпредставника США по Україні. Крім того, було оприлюднено розмову адвоката Трампа Руді Джуліані з екс-генпрокурором України Віктором Шокіним, якого в 2016 році звільнили через кілька годин після дзвінка з США. Шокін вважає, що це сталося на особисте прохання Байдена саме через справу Burisma, на необхідність припинити це розслідування йому особисто натякали тодішній посол США в Україні Джеффрі Пайєтт і президент Порошенко.

Поділитись