Україна не братиме участь в сесіях ПАРЄ через Росію

Україна не братиме участь в сесіях ПАРЄ через Росію

Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков вважає, що в даний час передумов для повернення української делегації до Парламентської асамблеї Ради Європи немає.

Про це він сказав в ефірі телеканалу ICTV, запис якого викладена в YouTube.

Разумков нагадав, що рішення Києва припинити свою участь в сесіях ПАРЄ було пов’язано з відновленням прав російської делегації в організації. Він вважає, що повернення Росії в ПАРЄ створює прецедент, який може привести «до серйозного дисбалансу в Раді Європи та Євросоюзі». Позицію українських парламентаріїв з цього питання він назвав «абсолютно коректною і правильною».

«Станом на сьогодні я не бачу передумов для зміни того рішення, яке було», – зазначив Разумков, додавши, що в будь-якому випадку рішення буде приймати Верховна Рада.

Раніше українська делегація у ПАРЄ офіційно відмовилася від участі в осінній сесії організації. Причиною такого рішення стало повернення в асамблею депутатів від Росії.

26 червня ПАРЄ прийняла резолюцію, яка повернула Росії повноваження в асамблеї в повному обсязі. Рішення викликало протест з боку делегацій України, Грузії, Польщі, Словаччини, Литви, Латвії та Естонії. Українська делегація, зокрема, заявила про намір вийти з організації і покинула зал засідань.

Росія була позбавлена ​​основних повноважень в ПАРЄ в квітні 2014 року через анексію Криму і збройного конфлікту в Донбасі. У 2017 році Москва, яка є найбільшим вкладником асамблеї, заморозила сплату членських внесків і оголосила, що відновить виплати тільки після повного відновлення своїх повноважень в організації.

Поділитись