Сирієць розповів про участь в боях за Азербайджан

Сирієць розповів про участь в боях за Азербайджан

Громадянин Сирії розповів, що був завербований протурецькою «Сирійською національної армією» і в даний час знаходиться в Азербайджані.

Інтерв’ю з ним опублікувала арабська служба «Бі-бі-сі». Чоловік зізнався, що йому пропонували роботу з охорони військових об’єктів, за яку обіцяли платити дві тисячі доларів на місяць. Про участь у військових діях не йшлося.

Однак, як зазначив сирієць, в результаті він і інші його співвітчизники виявилися задіяні в боях проти Вірменії на стороні Азербайджану. Туди, за словами чоловіка, вони потрапили через територію Туреччини. За час конфлікту, як запевняє сирієць, він бачив 10 загиблих співвітчизників.

Крім того, як стверджують джерела «Бі-бі-сі», кілька сімей з Туреччини отримали сповіщення про загибель їхніх родичів на території Азербайджану. Баку і Анкара цю інформацію заперечують.

Раніше російські дипломати підтвердили, що обізнані про участь в карабаському конфлікті терористів з незаконних збройних формувань Сирії та Лівії. У Баку, в свою чергу, заявили про те, що Єреван використовує на своєму боці найманців з країн Близького Сходу.

Ситуація в Нагірному Карабасі (Арцах) різко загострилася 27 вересня. Азербайджан повідомив, що вірменські сили обстріляли його позиції і населені пункти на лінії розмежування, і оголосив про контрнаступ. Вірменія, в свою чергу, звинуватила азербайджанських військових в нападі на Арцах.

У 1991 році Нагірний Карабах, більшість населення якого складали вірмени, проголосив незалежність від Азербайджану. Баку намагався повернути регіон силою, спалахнула війна. У 1994 році Азербайджан, Вірменія і невизнана Нагірно-Карабахська Республіка за посередництва Росії підписали протокол про перемир’я. Однак військові дії періодично поновлюються.

Поділитись