ЗМІ:російську військову базу використовують в карабаському конфлікті

ЗМІ:російську військову базу використовують в карабаському конфлікті

Російська військова база є невід’ємною частиною системи безпеки Вірменії, заявив прем’єр-міністр країни Нікол Пашинян.

Про це пише «Інтерфакс». Він допустив, що в «конкретних ситуаціях» потенціал бази може бути використаний. За словами Пашиняна, на даному етапі широкомасштабної війни в зоні карабаського конфлікту не сформувалася така необхідність. «Але у нас непередбачувана ситуація, і ніхто точно не може передбачити подальший розвиток», – зазначив політик, кажучи про військові дії проти Азербайджану.

Пашинян додав, що Вірменія не вважає за можливе проведення тристоронньої зустрічі з азербайджанської та російською сторонами з питання карабахського врегулювання. «Під час інтенсивних військових дій не дуже доречно говорити про саміт Вірменія-Азербайджан-Росія. Для переговорів потрібна відповідна атмосфера і умови», – підкреслив він.

На його думку, Вірменія завжди була готова до мирного врегулювання карабаської проблеми. «Але це не означає, що Вірменія або Карабах готові до вирішення питання на шкоду своїм національним інтересам і безпеці», – резюмував Пашинян.

29 вересня секретар Ради безпеки Вірменії Армен Григорян провів телефонну розмову з російським колегою Миколою Патрушевим і представив йому факти, що нібито свідчать про плани Азербайджану перевести конфлікт на територію Вірменії і «взяти під приціл мирне населення».

Бої в Нагірному Карабасі (Арцах) почалися 27 вересня. Азербайджан повідомив, що вірменські сили обстріляли його позиції і населені пункти на лінії розмежування, і оголосив про контрнаступ. Вірменія, в свою чергу, звинуватила азербайджанських військових в нападі на Арцах.

У 1991 році Нагірний Карабах, більшість населення якого складали вірмени, проголосив незалежність від Азербайджану. Баку намагався повернути регіон силою, спалахнула війна. У 1994 році Азербайджан, Вірменія і невизнана Нагірно-Карабахська Республіка за посередництва Росії підписали протокол про перемир’я. Однак військові дії періодично поновлюються.

Поділитись