Прем’єр Японії допустив можливість нанесення превентивних ударів по базах противника

Прем’єр Японії допустив можливість нанесення превентивних ударів по базах противника

Новий прем’єр-міністр Японії Фуміо Кісіда допустив, що в рамках перегляду національної оборонної стратегії можливий розвиток потенціалу японських військ, спрямованого на нанесення превентивних ударів по ракетних базах на території потенційного противника.

Про це глава японського уряду заявив в інтерв’ю найбільшій японській газеті Yomiuri, уривки з якого наводяться в суботу.

“Цей варіант також розглядається”, – відповів він на відповідне питання. Кісіда підкреслив, що технології надзвукових і балістичних ракет продовжують розвиватися, і з точки зору захисту японського населення “необхідно розглядати всі реалістичні можливості”. Глава уряду додав, що перегляд національної оборонної стратегії необхідно провести якомога швидше.

В Японії протягом останніх років ведеться дискусія про доцільність розвитку потенціалу Сил самооборони країни, спрямованого на нанесення превентивних ударів по ракетних базах на території потенційного противника, ініційована правлячою Ліберально-демократичною партією при колишньому прем’єр-міністрові Сіндзо Абе. При цьому наголошувалося на необхідності збереження нинішньої оборонно-орієнтованої політики, а превентивні удари по базах розглядати в якості крайнього варіанту при відсутності інших засобів для самооборони.

В даний час Японія має дворівневою системою протиракетної оборони. Оснащені комплексами Aegis кораблі мають на озброєнні ракети-перехоплювачі SM-3, які повинні збити балістичну ракету на середньому етапі траєкторії. Якщо цього зробити не вдасться, буде задіяний другий рівень ПРО з використанням систем Patriot PAC-3, здатних перехопити ракету на заключному етапі її польоту.

Поділитись