На Близький Схід вилетіли бомбардувальники B-52

На Близький Схід вилетіли бомбардувальники B-52

Американські ВПС переводять шість стратегічних бомбардувальників B-52 на розташований в Індійському океані острів Дієго-Гарсія.

Передислокація пов’язана з можливою відповіддю Ірану на ліквідацію командувача підрозділом “Аль-Кудс” Корпусу вартових Ісламської революції Касема Сулеймані.

Як повідомляє телеканал Fox News, бомбардувальники вилетіли з авіабази Барксдейл, розташованої в американському штаті Луїзіана. Острів Дієго-Гарсія знаходиться в 2.300 милях (3.700 кілометрів) від Ірану, поза досяжністю іранських ракет.

B-52, що вперше піднявся в повітря ще в 1952 році, неодноразово піддавався модернізацій, а його довговічність – свідоцтво успішності конструкції. В цілому було вироблено 744 літака. 58 з них знаходяться на озброєнні, близько 30 – в резерві або законсервовані.

Літаки, здатні нести ядерну зброю, були важливою частиною доктрини стримування. Їх використовували в ході В’єтнамської війни, в іракських війнах 1991 і 2003 років, при бомбардуваннях Югославії. На сьогоднішній день вони оснащені крилатими ракетами і бомбами з лазерним наведенням.

Також повідомляється, що США направляють на Близький Схід ще 200 військовослужбовців. Дислоковані в Іраку війська будуть посилені вертольотами, головне завдання яких – захист “зеленої зони” – району в центрі Багдада, де розташовані урядові установи і посольства, в тому числі американське.

Міністр оборони США Майк Еспер спростував публікації, згідно з якими адміністрація почала підготовку до виведення військ з Іраку. Після знищення Сулеймані цього зажадали уряд і парламент країни.

Поділитись