Казахстан проміняв “Газпром” на Україну

Казахстан проміняв “Газпром” на Україну

Відлуння антиросійських санкцій сягнуло вже навіть доброзичливого до Росії Казахстану.

Через обмежувальних заходів з боку ЄС і України одна з місцевих компаній розірвала контракт з постачальником “Газпромнафта – мастильні матеріали”. До цього російські компанії без обмежень були присутні в республіці. Експерти відзначають, що історія створює небезпечний прецедент, а місць, де російські компанії можуть спокійно працювати, стає все менше.

“АрселорМіттал Теміртау” – казахстанська структура ArcelorMittal – направила повідомлення приватній компанії ТОВ “Нік-Ойл” – офіційному дистриб’ютору “Газпромнафта – мастильні матеріали” про те, що тимчасово припиняє з ним роботу.

Таке рішення прийнято через санкції України і ЄС проти компанії “Газпром-нафта”, щоб не наражати на репутаційні ризики гендиректора” АМТ Теміртау”.

У компанії цю новину зустріли з подивом та попросили роз’яснень і нарешті отримали лист ось такого змісту: “Газпром-нафта” потрапила під секторальні санкції США і ЄС у вересні 2014 року, при цьому відносно компанії введені також фінансові обмеження, які забороняють залучення довгострокового фінансування. ТОВ “Нік-Ойл” – приватна компанія, пов’язана з “Газпром-нафтою” і її дочками тільки комерційними відносинами: вона продає мастильні матеріали під брендами “Газпром-нафта” і G-Energy в Карагандинському, Павлодарському і Уральському регіонах Казахстану.

Дану ситуацію в компанії “Газпромнафта – мастильні матеріали” називають “непорозумінням”, яке вивчають юристи компанії.

Вказівку про припинення контракту з “Нік-Ойл” було отримано після проведення ревізії контрактів на предмет санкцій на рівні “АрселорМіттал СНД”, в яку входять “АМТ Теміртау” і розташований на Україні “АрселорМіттал – Кривий Ріг” . Парамжіт Калон є генеральним директором обох компаній. І саме про можливі збитки його репутації йдеться в листі.

Поділитись