Україна відновила транзит російської нафти до Європи

Україна відновила транзит російської нафти до Європи

У травні 2019 року був відновлений транзит російської нафти до Європи через українську територію по магістральному нафтопроводу «Дружба». Це стало можливим після того, як спеціалісти угорської компанії MOL провели додаткові дослідження нафти в трубопроводі і підтвердили готовність її приймати.

Незважаючи на побоювання, ситуація з брудною російською нафтою не призвела до нестачі нафтопродуктів в Україні. Експерти відзначають, що ажіотаж навколо можливого дефіциту пального улігся, оптові ціни як на бензин, так і на дизпаливо знизилися. А значить, незабаром можна чекати падіння цін на автозаправках.

Нагадаємо, Україна виявилася в епіцентрі подій. За наявними даними, на українській ділянці «Дружби» зосереджено близько 450 тис. тонн нафти з підвищеним вмістом хлорорганічних сполук. Алгоритм виходу з кризи був розроблений в ході нарад у Мінську та Будапешті. Було вирішено, що брудна нафта буде видавлена чистою з труби в сховища, після чого «хлористу» нафту будуть домішувати в транзитний потік із збереженням граничних параметрів по частці хлорорганіки. На першому етапі звільняється одна нитка «Дружби», що містить близько 110 тис. тонн нафти, що дозволяє відновити транзит. Потім нафта буде замінено в другій нитці. За оцінками фахівців «Укртранснафти», виконати програму можна через 3-4 місяці.

Директор «Консалтингової групи А-95» Сергій Куюн вважає, що квітнева нафтова криза показала ряд важливих аспектів і, можливо, відкрила для України деякі перспективи.

По-перше, слід звернути увагу на дії європейських одержувачів російської нафти. Вони спокійно проходять цю кризу, розкривши свої нафтові резерви. В Україні вже вісім років ведеться обговорення законопроекту про створення мінімальних запасів нафти і нафтопродуктів, але невідомо, коли документ потрапить у парламент і буде проголосований.

По-друге, білоруси знову задумалися про необхідність альтернативних постачань нафти. У 2024 році російська нафта для них буде поставлятися на ринкових умовах, і у альтернативи з’являється шанс. Український маршрут з підйомом нафти в Южному та Одесі до Бродів і далі в Мозир готовий до роботи в будь-який момент. Усі пропозиції у білорусів є, кажуть в «Укртранснафті».

По-третє, якість російської нафти і європейські директиви додають привабливості постачання нафти за маршрутом Одеса — Броди і далі по «Дружбі» до Європи. Це може бути азербайджанська, іранська і казахстанська сировина, яка сьогодні «піднімається» в Центральну Європу з узбережжя Адріатичного і Середземного морів, пише Today.ua.

Поділитись