Газпром “раптово” вирішив позичити 15 мільярдів рублів

Газпром “раптово” вирішив позичити 15 мільярдів рублів

Російський газової гігант повертається на локальний борговий ринок в умовах скорочення пропозиції з боку уряду, через два місяця після того, як інвестори продемонстрували відмінний апетит до облігаціях компанії.

ТОВ “Газпром Капітал” запропонувало п’ятирічні бонди на 15 мільярдів рублів, повідомило джерело, знайоме з умовами позики. Орієнтир купона в розмірі 7,8-7,95% відповідає прибутковості 7,95-8,11%. Компанія приєднається до ряду емітентів, в тому числі ПАТ Банк “ФК Відкриття”, АТ “МХК” Єврохім “, що виходять до інвесторів на тлі очікувань подальшого пом’якшення грошово-кредитної політики Центробанку і рішення Міністерства фінансів повернути ліміти на аукціонах держпаперів.

Орієнтиром для продажу паперів Газпрому буде недавнє розміщення ПАТ “Роснефть”, а розміщення можливо без премії до вторинного ринку, відзначає аналітик ПАТ “Промсвязьбанк” Дмитро Монастиршін. “Попит на корпоративні папери великий, по-перше за рахунок премії до суверенної кривої, – написав він. “По-друге Мінфін скоротив обсяги розміщення. Це підтримує попит на бонди держкомпаній і банків”, додав він.

Газпром координує дії по роботі з інвесторами з Мінфіном та іншими великими емітентами, “щоб ми один одному не заважали і доповнювали один одного”, говорив в червні заступник голови правління Прізвище Садигов. Компанія, яка в кінці травня розмістила бонди на 15 мільярдів рублів з купоном 7,99%, має намір “підтискати” ставку все нижче і нижче, сказав він тоді.

На вторинному ринку шестирічні бонди Газпрому торгуються з прибутковістю 7,84-8% річних, а з урахуванням сильних кредитних метрик компанія може розмістити нові бонди з прибутковістю 7,9-7,95% річних.

“Газпром мабуть раптово вирішив вийти, оцінивши ситуацію, попит на позичальників, особливо з високим рейтингом”, – сказав аналітик BCS Global Markets Юрій Голбан.

“Корпорації “просто ловлять хвилю”, так як Мінфін вже виконав річний план по запозиченнях на дві третини, і не буде активно розміщувати держпапери, написав аналітик ING Groep NV Єгор Федоров.

Фото gettyimages.

Поділитись