Звинувачення на адресу Трампа передали в Сенат

Звинувачення на адресу Трампа передали в Сенат

Демократи Палати представників Конгресу США передали обвинувальний висновок проти президента Дональда Трампа в рамках процедури імпічменту в Сенат, офіційний розгляд почнеться в четвер.

Церемонія транслювалася провідними американськими телеканалами. Конгресмени раніше прийняли відповідну резолюцію.

Спікер нижньої палати Ненсі Пелосі підписала дві статті звинувачення: зловживання владою і перешкоджання розслідуванню Конгресу. Після цього затверджені сім обвинувачів (керуючих) на чолі з головою спецкомітету з розвідки Адамом Шиффом, які представлятимуть Палату представників на судовому процесі, попрямували в Сенат. Потім статті були передані лідеру республіканської більшості у верхній палаті Мітч Макконнелл.

“Ми офіційно запрошуємо керівників прийти в Сенат завтра (в четвер, 16 січня), щоб представити статті імпічменту. Туди прибуде голова Верховного суду США Джон Робертс, він буде приведений до присяги, – розповів Макконнелл. – Голова приведе до присяги сенаторів. Потім ми офіційно повідомимо Білий дім про проведення судового процесу”. За його словами, початок процесу заплановано на 21 січня.

4 вересня 2019 Палата представників Конгресу США оголосила про початок процедури імпічменту Трампа. Демократична партія змогла ініціювати цей процес за рахунок того, що має більшість у нижній палаті законодавчого органу. Приводом для початку процедури послужили припущення про надання Трампом в липневому телефонній розмові тиску на президента України Володимира Зеленського з метою спонукати Київ допомогти главі американської адміністрації обратися на другий термін в 2020 році.

18 грудня Палата представників затвердила обвинувальний висновок у відношенні президента. Під час судового процесу сенатори будуть виконувати функції присяжних, а нижня палата законодавчого органу США фактично виступить стороною обвинувачення. Керувати процесом буде голова Верховного суду США. Щоб імпічмент був оголошений, необхідна підтримка не менше двох третин сенаторів (не менше 67 голосів). При сьогоднішньому складі Сенату ймовірність голосування на користь імпічменту фактично дорівнює нулю, так як республіканці займають у верхній палаті Конгресу 53 місця з 100.

Поділитись