Путін через посередників пропонував США заморозити конфлікт в Україні

Путін через посередників пропонував США заморозити конфлікт в Україні

Путін через посередників пропонував США заморозити конфлікт в Україні, але переговори провалилися.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на три російські джерела, знайомі з обговореннями, які велися між посередниками з обох сторін.

США відкинули пропозицію російського президента Володимира Путіна щодо припинення вогню в Україні з метою заморожування конфлікту, йдеться у публікації.

Як пише агентство, провал переговорів ілюструє, наскільки далеко одна від одної залишаються дві найбільші ядерні держави світу.

При цьому американське джерело заперечує інформацію про якісь неофіційні контакти і заявляє, що Вашингтон не вестиме переговори без участі Києва.

За словами російських джерел, у 2023 році Путін публічно і приватно через посередників, у тому числі через арабських партнерів Москви на Близькому Сході, дав зрозуміти Вашингтону, що готовий розглянути можливість припинення вогню в Україні.

Путін пропонував заморозити конфлікт на нинішніх лініях і не бажав поступатися жодною українською територією, яку контролює Росія, сказали співрозмовники агентства.

«Контакти з американцями ні до чого не привели», – сказав Reuters на умовах анонімності високопосадовець, знайомий з ходом обговорень наприкінці 2023 – початку 2024 року.

Друге російське джерело, обізнане про контакти, сказало Reuters, що американці через посередників повідомили Москві, що не обговорюватимуть можливе припинення вогню без участі України, і тому переговори закінчилися невдачею.

Третє джерело, знайоме з перебігом обговорень, сказало: «З американцями все провалилося».

Про масштаби переговорів та їх провал раніше не повідомлялося, зазначає Reuters.

Кремль, Білий дім, Держдеп та ЦРУ відмовилися від коментарів.

Поділитись