Влада Китаю пообіцяла «по-своєму» допомагати Україні

Влада Китаю пообіцяла «по-своєму» допомагати Україні

Спецпредставник Китаю у справах Євразії Лі Хуей відвідав Київ і заявив, що Пекін «по-своєму» допомагатиме врегулюванню української кризи, оскільки універсального методу вирішення проблеми немає. Про це повідомляє МЗС Китаю.

На думку Лі, для переходу до переговорів необхідно, щоб усі сторони накопичували взаємну довіру, «виходячи із власних позицій».

«Для врегулювання [українського] конфлікту немає якоїсь чудової панацеї. <…> При врегулюванні гуманітарної кризи, що склалася, Китай незмінно відіграватиме конструктивну роль, діючи по-своєму», – запевнив дипломат.

Також він закликав світову спільноту максимально сприяти тому, щоби бойові дії в Україні завершилися в найкоротші терміни.

Наприкінці лютого Китай представив свій план урегулювання української кризи. План включає 12 пунктів, у тому числі вимогу поважати суверенітет усіх країн, відмову від «менталітету холодної війни» (повагу до інтересів безпеки країн), відмову від розширення військових блоків, скасування санкцій та припинення вогню в Україні, за яким мають відбутися мирні переговори.

У квітні відбулися перші з початку війни телефонні переговори глави Китаю Сі Цзіньпіна та президента України Володимира Зеленського.

Сі пообіцяв, що Китай зосередиться на просуванні мирних переговорів і докладе зусиль для якнайшвидшого припинення вогню. Також було оголошено, що Пекін направить в Україну своїх спецпредставників для консультацій щодо врегулювання кризи.

Поділитись