Видобуток газу в Чорному морі дозволить Туреччині до 2027 року забезпечити потреби

Видобуток газу в Чорному морі дозволить Туреччині до 2027 року забезпечити потреби

Досягнення до 2027 року максимального видобутку природного газу на недавно відкритому його родовищі в Чорному морі дозволить Туреччині забезпечувати до третини своїх потреб в енергоносії.

Про це в опублікованому в понеділок інтерв’ю агентству Блумберг заявив міністр енергетики і природних ресурсів Туреччини Фатіх Донмез.

Туреччина, як передає агентство слова міністра, зможе почати в 2023 році розробку цього родовища з видобутку 3,5 млрд кубометрів газу з нарощуванням його щорічного видобутку до 15 млрд кубометрів на наступні чотири роки.

З повідомлення Блумберг слід, що турецька компанія Turkiye Petrolleri планує пробурити 40 свердловин на родовищі «Бурса» на шельфі Чорного моря, розвідані запаси якого (родовища) оцінюються в 540 млрд кубометрів. Туреччина, зазначив Донмез, має намір здійснювати ці розробки самостійно, без залучення іноземних компаній. Міністр також повідомив, що потреби Туреччини в природному газі, як очікується, зростуть цього року на чверть – до 60 млрд кубометрів.

21 серпня 2020 року президент Туреччини Тайіп Ердоган оголосив про виявлення в Чорному морі великого родовища природного газу біля узбережжя провінції Бурса. Найближчим часом, сказав тоді президент, влада вирішить технічні питання, що стосуються видобутку газу на цьому родовищі і негайно приступлять до буріння. Ринкова вартість розвіданих на той період нових запасів газу була в попередньому порядку оцінена в $ 180 млрд.

Поділитись