Вчені знайшли гени уразливості для SARS-CoV-2

Вчені знайшли гени уразливості для SARS-CoV-2

Вчені Університету Британської Колумбії виявили, що певні варіації в гені ABO можуть значно збільшити ризик захворювання COVID-19 при попаданні SARS-CoV-2 в організм.

Свої висновки дослідники представили на конференції ATS 2021. Про це повідомляється в прес-релізі на MedicalXpress.

Фахівці об’єднали інформацію про активність генів в легенях як здорових людей, так і пацієнтів, заражених коронавірусом, з даними про активність генів в тканинах легенів в здоровій популяції, а також про синтез білків у людей, які не хворих COVID-19. Це дозволило вченим визначити конкретні біомаркери, пов’язані з сприйнятливістю людини до інфекції.

Виявилося, що кілька генів, що відповідають за реакцію імунної системи при COVID-19, також відповідальні за вразливість пацієнта для коронавируса. Зокрема, ген ABO, що визначає групу крові, вносить значний вклад в сприйнятливість до інфекції. Це підтверджується попередніми дослідженнями, які виявили зв’язок між групою крові і великим ризиком зараження.

Крім того, люди, які мають певні генетичні варіанти SLC6A20, ERMP1, FCER1G і CA11, також мають значно вищий ризик розвитку COVID-19.

Поділитись