В Альпах знайшли матеріально-технічну базу російських шпигунів

В Альпах знайшли матеріально-технічну базу російських шпигунів

Близько 15 «офіцерів ГРУ» (нині Головне управління Генштабу) протягом декількох років використовували французькі Альпи як опорну базу, стверджує французьке видання Le Monde з посиланням на джерела.

За даними газети, французькі, британські, швейцарські спецслужби спільно з партнерами (в тому числі і з США) почали в 2018 році «полювання» на «російських шпигунів» після того, як навесні минулого року в британському Солсбері сталося отруєння колишнього співробітника ГРУ Сергія Скрипаля і його дочки Юлії. Лондон звинуватив Москву в причетності до події. Росія ж відкидає всі звинувачення.

Le Monde вважає, що 15 агентів прикомандировані до військової частини 29155 або 161-го навчального центру ГРУ. За даними газети, ці «офіцери ГРУ» приїжджали до Франції з 2014 по 2018 рік. Зазвичай вони прямували в цю європейську країну з Великої Британії, Росії, Іспанії або Швейцарії. Деякі з них подорожували таким чином всього один-два рази, деякі більше. При цьому, як запевняють джерела ЗМІ, «співробітники російських спецслужб» регулярно зупинялися у Верхній Савойї, в містах Аннемасс, Евіан, Шамоні, а також більш ізольованих населених пунктах. Цей регіон межує з Італією і Швейцарією.

На думку французької контррозвідки, французькі території могли служити «резервною і матеріально-технічною базою» для цього підрозділу ГРУ, яке діяло по всій Європі. Як зазначило анонімне джерело видання, вибір саме цього регіону Франції пояснюється легким доступом, кордоном зі Швейцарією і тим, що там часто бувають росіяни. За його словами, це місце може бути «тиловою базою для всіх таємних операцій підрозділу 29155 в Європі».

Британські правоохоронці назвали в якості підозрюваних Олександра Петрова і Руслана Боширова, яких вважають офіцерами ГРУ. Їх імена фігурують і в матеріалі Le Monde. Джерела видання стверджують, що іноземні спецслужби склали список з 15 осіб, яких вважають членами ГРУ, які “спеціалізуються на вбивствах.

Поділитись