В африканській республіці Габон стався військовий переворот

В африканській республіці Габон стався військовий переворот

У разі успіху учасників путчу цьогорічний переворот у Габоні стане вже восьмим у Західній та Центральній Африці з 2020 року.

У Габоні військові оголосили про захоплення влади. Їхня заява прозвучала в ефірі місцевого телебачення за кілька хвилин після того, як ЦВК країни оголосила підсумки голосування, згідно з якими чинного президента Алі Бонго Ондімба переобрано на третій термін, повідомляє Reuters.

Група офіцерів високого рангу, які, начебто, представляють усі силові структури країни, в ефірі телеканалу Gabon 24 заявила, що не згодна з результатами виборів. За офіційними даними, на підтримку Алі Бонго проголосували 64,27 відсотка виборців.  

Військові повідомили, що кордони Габону буде закрито до подальшого повідомлення, а всі інститути влади розпущені.

«В ім’я габонського народу ми вирішили захистити світ, поклавши край нинішньому режиму», — заявили офіцери.

Президент і уряд Габону поки що офіційно не прокоментували заяву військових про захоплення влади. На вулицях столиці країни – Лібревіля – чути стрілянину, повідомляють кореспонденти міжнародних агентств, які перебувають у Габоні.

Сім’я президента Габону Алі Бонго правила країною 56 років.  У 2016 році протестувальники проти переобрання Алі Бонго на другий термін підпалили будівлю парламенту, а в 2019 році уряд Габону придушив спробу військового перевороту.

Поділитись