Україна захищається від дешевих іранських «Шахедів» дорогими ракетами, – NYT

Україна захищається від дешевих іранських «Шахедів» дорогими ракетами, – NYT

Видання New York Times пише про успіхи українських військових, які заявляють, що за останні дні збили усі 80 дронів-камікадзе, запущених з Росії, і запитує: як довго Україна зможе підтримувати свої зусилля з огляду на те, що подібні заходи захисту обходяться досить дорого.

Безпілотники «Шахед-136» іранського виробництва, які використовує Росія, відносно дешеві, тоді як набір озброєнь, необхідних для того, щоб їх збити, коштує набагато дорожче, кажуть експерти.

Глава української консалтингової компанії «Мольфар» Артем Старосік підрахував, що ракети, якими збивають безпілотники, коштують у сім разів дорожче, ніж запуск самого дрона.

Один «Шахед» може коштувати 20 тисяч доларів, у той час як вартість пуску ракети класу «земля-повітря» може становити від 140 тисяч доларів за радянські С-300 до півмільйона доларів у випадку з американськими NASAMS.

На думку деяких аналітиків, такий дисбаланс може згодом зіграти на руку Москві та дорого обійтися Україні та її союзникам.

За даними “Мольфар”, з вересня Росія запустила в Україну близько 600 дронів. Українські військові особливо не поширюються про деталі протиповітряної оборони та її вартість через оперативну секретність, яка огорнула більшу частину їхнього військового планування, що ускладнює аналіз, зазначає NYT.

Поділитись