Україна прагне домогтися міжнародних гарантій суверенітету

Україна прагне домогтися міжнародних гарантій суверенітету

У команді президента України Володимира Зеленського планують домогтися підписання міжнародного договору, в якому провідні країни світу зобов’язуються гарантувати територіальну цілісність України.

Про це заявив помічник президента Андрій Єрмак в інтерв’ю виданню «Лівий берег».

«У нас є ідея – зараз я говорю про це вперше – яка тепер звучить в різних переговорах, щоб врегулювання ситуації закінчилося підписанням масштабного міжнародного договору, який зафіксував би на роки, а краще на століття, наш суверенітет і територіальну цілісність», – пояснив він. За словами Єрмака, в підписанні цього договору можуть взяти участь США, Великобританія, Німеччина, Франція і Китай.

Також в команді Зеленського вважають, що необхідно врахувати негативний досвід Будапештського меморандуму і включити в список гарантів міжнародні організації.

У 1994 році Київ, Москва, Лондон і Вашингтон підписали Будапештський меморандум, згідно з яким українська сторона відмовилася від розміщеного на її території радянської ядерної зброї. Командування ядерними силами на території колишніх радянських республік здійснювали Об’єднані збройні сили СНД.

Поділитись