Україна почне конфісковувати землю у російських бізнесменів

Україна почне конфісковувати землю у російських бізнесменів

У разі присутності російських громадян серед засновників українських компаній, що купують в країні землі сільськогосподарського призначення, влада буде застосовувати механізм спецконфіскації.

Про це заявив уповноважений президента України з земельних питань Роман Лещенко, передає «Інтерфакс-Україна». За його словами, конфісковувати власність російських бізнесменів українська влада буде на користь держави. Лещенко заявив, що списку санкцій норма з’явиться в законодавстві.

“У законі буде чітко прописано, в перехідних положеннях, що питання про допуск іноземців [до покупки сільгоспземель] тільки через всеукраїнський референдум. До цього моменту – ніяких іноземців. Росіяни в принципі не обговорюються. Це країна-агресор, вони ні в якому разі не будуть купувати землю”, – заявив український політик.

Лещенко додав, що в законі буде прописано, що засновниками компаній, які мають право купувати землю, можуть бути тільки громадяни України, які не мають подвійного громадянства. Він додав, що такі особи повинні проживати на території України і бути засновниками цих юридичних осіб.

13 листопада Верховна Рада України в першому читанні прийняла проект закону про створення ринку землі. Його ініціатором виступив уряд на чолі з прем’єр-міністром Олексієм Гончаруком. У той же час повідомлялося, що в українській столиці відбулися масові акції протесту проти проведення земельної реформи.

У жовтні українська соціологічна група «Рейтинг» опублікувала результати опитування, які показали, що 73 відсотки українців виступають проти зняття мораторію на продаж земельних ділянок. Однак президент Володимир Зеленський заявив, що не має наміру відмовлятися від ідеї проведення реформи, і закликав співгромадян не боятися, що землю «в вагонах вивезуть араби, китайці або інопланетяни».

Поділитись