Україна намагається перейти до «мобільної» війни – Welt

Україна намагається перейти до «мобільної» війни – Welt

Україна, ймовірно, готує новий контрнаступ на 2024 рік.

Про це повідомляє Welt.

Німецькі військові аналітики вважають, що про підготовку нової наступальної операції може свідчити те, що Київ передав Вашингтону список конкретного необхідного озброєння у визначених кількостях, куди увійшли гелікоптери Black Hawk і Apache, а також винищувачі F-16 та F-18, ракетні комплекси великої дальності, танки Abrams, численні безпілотники та боєприпаси.

Крім того, у Welt зауважують, що значна частина тієї техніки, яку Захід передав ЗСУ або не була використана на фронті з міркувань доцільності, або взагалі поки не доїхала до України. Як приклад журналісти приводять танки Leopard 1: Німеччина та союзники обіцяли надати Києву 200 одиниць, а надали лише 30.

Німецький експерт з безпеки Ніко Ланге вважає, що зараз Україна робить ставку на виснаження.

«Вони більше не намагаються утримувати позиції, як у Бахмуті. Натомість вони хочуть уповільнити російські війська і дати їм стікати кров’ю», — сказав він.

Ланге додає, що Україна, ймовірно, намагається перейти до «мобільної» війни, яка так і не реалізувалася влітку.

У статті зазначають, що Валерій Залужний погодився на літній контрнаступ «лише з політичних міркувань». За даними видання, Головнокомандувач ЗСУ не бачив шансів на успіх без достатньої кількості авіаційної підтримки. Тому наступ з використанням техніки він замінив на штурми малими піхотними групами.

Журналісти вважають, що без механізованої підтримки швидкий прорив здійснити було нереально, тому вибір Залужного був розумним кроком. Атаками невеликих підрозділів він зберіг своїх солдатів, системи озброєння із Заходу та виграв важливий час.

Німецьке видання додає, що одним з напрямків наступу міг би стати плацдарм у Херсонській області.

«Маючи винищувачі, ударні гелікоптери та БпЛА, Україна могла б адекватно підтримувати просування своїх військ, тим більше, що в цьому регіоні майже немає російських укріплень. Це був би контрнаступ, який Залужний, напевно, планував від початку», — вважають експерти.

Поділитись