У Таджикистані заборонили русифіковані прізвища

У Таджикистані заборонили русифіковані прізвища

Нижня палата парламенту Таджикистану прийняла постанову про внесення змін до закону про державну реєстрацію актів цивільного стану, які забороняють використання русифікованих прізвищ і по батькові.

Заборона не торкнеться проживають в країні представників національних меншин. Про це повідомляє «Радіо Озоді».

Міністр юстиції Музаффар Ашуріон, який представляв проект на засіданні палати, заявив, що тепер заборонено використання закінчень «-ов / -ова», «-вич / -овна» і так далі. Замість них будуть даватися таджицькі закінчення «пурдухт», «і», «зод», «зода», «він», «ен», ьон », ньор», «фар». Спеціально міняти прізвища громадянам не доведеться. Нове правило буде діяти для тих, хто отримує засвідчували особу вперше або вирішить поміняти прізвище. На думку влади, зміни в закон підвищать самосвідомість громадян і захистять національну ідентичність.

У Таджикистані відмова від російських закінчень прізвищ і по батькові почали застосовувати після того, як в 2007 році президент країни змінив своє прізвище з «Рахмонов» на «Рахмон». Однак після того, як у багатьох мігрантів в Росії виникли проблеми з документами, в республіці знову виникла тенденція на використання русифікованих прізвищ.

Поділитись