У США оголосили про нову еру на Близькому Сході

У США оголосили про нову еру на Близькому Сході

Виведення американських військ з півночі Сирії був результатом не тільки імпульсивного рішення президента США Дональда Трампа, а й більш тривалого систематичного зсуву в розстановці сил на Близькому Сході, де Росії і Китаю відведені лідируючі ролі.

Про це пише Newsweek. Відзначається, що символічним моментом у цих заходах стала передача військових позицій США в сирійському місті Манбідж російським військам. Експерт Російського ради з міжнародних справ і лектор Московського державного інституту міжнародних відносин Максим Сучков розповів виданню, що останні кілька днів знаменують нову еру в політиці Близького Сходу.

На його думку, Росія дійсно підвищила свій імідж як посередника і здобула деякі можливості в Сирії. Сучков зазначив, що у Москви немає наміру заволодіти Близьким Сходом і ресурсів, щоб це зробити. «Стратегічний план Росії полягає в тому, щоб побудувати поліцентричний світ, де США не будуть основною рушійною силою, а головну роль гратимуть незахідні країни», – заявив він. Крім того, Сучков зазначив, що Росія працює над залученням в країну економічних інвестицій, продажем зброї і зміцненням позицій шляхом дипломатичного посередництва.

Викладач Оксфорда Семюель Рамані, що спеціалізується на зовнішній політиці Росії, погодився з такою думкою. За його словами, на Близькому Сході зараз діє трьохполярна система: США – гарант безпеки, Китай – великий економічний центр, і Росія, яка відіграє важливу роль в кризовій дипломатії. Рамані зазначив, що Росія з моменту вступу в сирійський конфлікт підтримує відкриті контакти з усіма великими гравцями. “Це єдина країна, яка може говорити з усіма: з Ізраїлем, Іраном, курдами, сирійськими урядовими військами”, – сказав експерт і зазначив, що Росія може розширити свою роль в кризах, які зачіпають Лівію і Ємен.

Фото Ройтерс.

Поділитись