У США не наважуються відправити в Україну ракетні системи великої дальності

У США не наважуються відправити в Україну ракетні системи великої дальності

Сполучені Штати все ще не наважуються направити Україні тактичні ракетні системи великої дальності, відомих як ATACMS, навіть незважаючи на те, що адміністрація Байдена визнає, що у Києва закінчуються інші боєприпаси під час контрнаступу проти росії.

Про це повідомляє The New York Times з посиланням на двох американських та одного європейського чиновників.

Джерела видання повідомили, що в адміністрації Байдена проходять «тихі дебати» з приводу того, чи надсилати хоча б якусь кількість керованих ракет класу «земля-земля», які зарезервовані США для інших загроз безпеці.

Водночас, американські представники міністерства оборони попередили, що їхній арсенал ATACMS відносно невеликий, а ракети зберігаються для інших військових планів Пентагону, зокрема на Корейському півострові.
Передача їх Україні поставить під загрозу готовність в інших гарячих точках.

«З моменту розробки ракети в 1980-х роках було вироблено лише близько 4000 ATACMS», — заявила напередодні представниця Lockheed Martin.

У Пентагоні також вважають, що Україні нині не потрібні ATACMS, які могли б досягати тилу ворога, зокрема в росії та окупованому Криму.

Таким чином, ATACMS — залишається однією з останніх великих систем озброєнь, яку хоче Київ, а Сполучені Штати поки що не хочуть надавати.

Бажаючи вплинути на адміністрацію Байдена, невдовзі після того, як Україна розпочала контрнаступ минулого місяця, республіканці в Палаті представників офіційно закликали «негайно» направити ATACMS до України, зазначивши, що інші союзники (Британія та Франція) вже пожертвували свої власні ракети великої дальності.

Поділитись