У Росії відповіли на вимоги Польщі повернути уламки літака Качинського

У Росії відповіли на вимоги Польщі повернути уламки літака Качинського

Заяви Варшави про безстрокове утримання Росією уламків літака, що розбився у 2010 році під Смоленськом літака президента Леха Качинського і вимоги повернути їх назад до Польщі абсолютно безпідставні, заявив директор третього Європейського департаменту МЗС РФ Олег Тяпкін.

“МЗС Росії і інші профільні відомства вже неодноразово заявляли, що до моменту завершення в Росії слідчих дій, які проводяться в тому числі на підставі все нових і нових запитів польської сторони, а також прийняття остаточного процесуального рішення речові докази повинні знаходитися на території Російської Федерації” , – нагадав дипломат.

“Що стосується посилань поляків на міжнародне право, з їх точки зору, нібито, що не дозволяє Росії зберігати речові докази на своїй території, забезпечуючи при цьому доступ до них польським слідчим, то вони неспроможні. Твердження про безстроковому утриманні російською стороною уламків літака не має під собою підстав”, – підкреслив Тяпкін.

Відповідно до міжнародної практики розслідування авіакатастроф речові докази передаються тільки після завершення слідчих дій, вони ще тривають, пояснив він.

“У зв’язку з цим спроби польської сторони апелювати до міжнародного права, домагаючись повернення уламків президентського Ту-154 в Польщу, абсолютно безпідставні”, – резюмував дипломат.

Поділитись