У Росії шамана, який йшов виганяти Путіна, закупорили до психіатричної лікарні

У Росії шамана, який йшов виганяти Путіна, закупорили до психіатричної лікарні

В Якутії комісія психоневрологічного диспансеру визнала шамана Олександра Габишева, що йшов до Москви «виганяти» президента Росії Володимира Путіна, небезпечним для себе і оточуючих.

Про це розповідає РБК.

За його словами, відповідну інформацію підтвердили Габишев і головний лікар Якутського психоневрологічного диспансеру, який сказав, що була проведена комісія і готується позов про примусову госпіталізацію шамана. Юрист зазначив, що термін подачі такого позову законодавчо обмежується 48 годинами, які вже минули.

Прянишников також розповів, що, за версією головного лікаря диспансеру, до цього шаман знаходився в лікарні добровільно, проте захист Габишева це спростовує.

Влітку минулого року Габишев разом з групою прихильників відправився пішки з Бурятії до Москви, щоб «вигнати» російського президента. 2 вересня проти шамана порушили кримінальну справу за ч. 1 ст. 280 (публічні заклики до здійснення екстремістської діяльності), і він знаходився в розшуку.

Після того як шаман пройшов три з восьми тисяч кілометрів, 19 вересня, співробітники ФСБ зупинили його на кордоні Бурятії і Іркутської області, відправили назад до Якутська і помістили до психоневрологічного диспансеру, де його визнали неосудним. Також на Габишева завели справу про публічний заклик до екстремізму і його відпустили під підписку. У грудні він відправився на другий похід з двома прихильниками і чотирма собаками. Він був затриманий через два дні.

Поділитись