У Росії перестало вистачати обладнання для електростанцій

У Росії перестало вистачати обладнання для електростанцій

Російські компанії, що генерують, з весни цього року через брак обладнання затримують запуск енергоблоків за програмою модернізації.

Про це з посиланням на графік фактичного введення в експлуатацію проектів, які хотіли реалізувати у 2022 році, пише «Комерсант». Загалом йшлося про 14 оновлених енергоблоків сумарною потужністю 2,74 гігавата. Вісім об’єктів потужністю 2,2 гігавата вже введено в експлуатацію, але шість із них запущено на початку року, а з моменту посилення санкційного протистояння, пов’язаного із введенням військ на Україну, вдалося довести до фінальної стадії лише два енергоблоки.

Таким чином, затримки фіксуються на шести енергоблоках сукупною потужністю 575 мегават. Наприклад, відставання на вісім місяців спостерігається на проекті модернізації енергоблоку на Ново-Салаватській ТЕЦ на 105 мегават («Газпром енергохолдинг») та дев’ятого блоку Пермської ТЕЦ-9 («Іркутськенерго»).

Компанія «Т Плюс» також затримує модернізацію десятого блоку Пермської ТЕЦ-9, але запевняє, що впорається до кінця року, а проблеми пов’язані із затримкою постачання комплектуючих. Терміни введення в експлуатацію блоку Кірішської ДРЕС та енергоблоку Іркутської ТЕЦ-6 перенесено на січень 2023 року. Крім того, компанії, що генерують, змінили терміни завершення робіт на 11 проектах, де планувалося введення в експлуатацію в 2023-2027 роках.

У «Раді виробників енергії» (об’єднує генеруючі компанії) пояснили, що складнощі виникають з основним та допоміжним обладнанням, а також з комплектуючими, які мають виробити російські компанії. Крім того, терміни зсуваються через значне зростання витрат на метал, будівельні матеріали, оренду техніки, послуги підрядних організацій та багато іншого. При цьому в організації нагадали, що ціни на оптовому енергоринку зростають нижче за інфляцію.

Поділитись