У Путіна прокоментували ініціативи Зеленського щодо децентралізації в Україні

У Путіна прокоментували ініціативи Зеленського щодо децентралізації в Україні

Зміни Конституції України необхідно дуже уважно вивчити на предмет відповідності мінським домовленостям і «формули Штайнмайєра».

Про це заявив прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков, коментуючи закон про децентралізацію влади в Україні. Його слова наводить «Інтерфакс».

“Тут немає нічого такого, що може тлумачитися двояко, що може дискутуватися. Є мінські домовленості. У Парижі [на саміті “нормандської четвірки”] саме в преамбулі сторони підтвердили свою прихильність мінським домовленостями”, – сказав представник глави держави.

Раніше 16 грудня Верховна Рада оприлюднила президентський законопроект про децентралізацію влади. Документом передбачається внесення поправок до Конституції, які стосуються адміністративно-територіального устрою України. При цьому в тексті немає згадок про особливий статус Донбасу. Про те, що він буде врахований саме в цьому законі, напередодні зустрічі в «нормандському форматі» заявляла українська влада.

У 2015 році Конституційний суд України визнав відповідним Конституції законопроект щодо децентралізацію влади. Крім того, суд визнав конституційною норму про те, що особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей визначаються окремим законом.

Чинний в Україні закон про особливий статус Донбасу був прийнятий в жовтні 2014 року. Він передбачає тимчасове запровадження особливого порядку місцевого самоврядування і прописує порядок проведення виборів.

Поділитись