У Польщі поліція затримала колишнього міністра внутрішніх справ

У Польщі поліція затримала колишнього міністра внутрішніх справ

У Польщі поліція затримала колишнього міністра внутрішніх справ Маріуша Каміньського та його заступника Мацея Вонсіка у президентському палаці у Варшаві, поки Дуда відлучився на зустріч.

Про це повідомляє Polskie Radio.

Обидва затримані були на церемонії призначення радників президента. Коли Дуда відлучився на зустріч із лідером білоруської опозиції Світланою Тихановською, їх затримали.

Глава канцелярії Дуди заявила, що «було порушено принципи верховенства закону і принижено гідність польської держави», і президент вважає затримання незаконним.

У грудні суд засудив їх на два роки позбавлення волі за перевищення повноважень під час керівництва Центральним антикорупційним бюро.

«Це покарання за те, що вони, очолюючи ЦБА, виявили корупційний скандал у верхах влади, коли Дональд Туск був прем’єр-міністром. Туск помстився», – заявили в канцелярії Дуди.

Камінський каже, що у серпні 2009 року він, будучи головою ЦБА, представив Туску секретний лист про масштаби корупції у тодішньому уряді. Через місяць він отримав повістку до прокуратури як підозрюваний у цій справі.

У березні 2015 року суд засудив Каміньського та Вонсіка до трьох років позбавлення волі за звинуваченням у перевищенні повноважень. Бюро на чолі з Камінським хотіло тоді довести корупцію віце-прем’єра Анджея Леппера, але це не змогло зробити. Леппер у 2011 році було знайдено мертвим.

Президент Дуда у 2015 році помилував Каміньського та Вонсіка. Після перемоги Туска на виборах кримінальна палата Верховного суду повернула справу на розгляд. І суд у грудні 2023 року засудив їх до двох років позбавлення волі.

На той момент обоє вже було обрано до сейму Польщі від партії «Право і справедливість», але їх позбавили мандатів. 8 січня Окружний суд Варшави повідомив, що видав ордери на арешт Каміньського та Вонсіка.

Після їх затримання близько 300 осіб зібралися перед президентським палацом на знак протесту. Також польська опозиція на чолі з Качинським скликає на завтра, 11 січня, масовий мітинг протесту біля будівлі Сейму.

Поділитись