У Молдові заявили, що не видадуть Україні засудженого бізнесмена Платона

У Молдові заявили, що не видадуть Україні засудженого бізнесмена Платона

Молдова не видасть Україні бізнесмена В’ячеслава Платона, засудженого два роки тому до 25 років в’язниці за шахрайство та відмивання грошей в особливо великих розмірах.

Про це заявив міністр юстиції республіки Фадей Нагачевський, коментуючи запит, який направив в кінці минулого року в Кишинів генеральний прокурор України Руслан Рябошапка.

“Неможливо спочатку екстрадувати, а потім просити анулювати екстрадицію, враховуючи, що людину засудили на території Молдови і він повинен відбувати покарання в республіці, будучи її громадянином”, – цитує в середу Нагачевського молдавський телеканал ТВ-8.

Платон був засуджений молдавським судом за звинуваченням у створенні злочинного співтовариства і відмиванні грошей, а також у справі про спробу корумпувати правоохоронців. Бізнесмена екстрадували в Молдову в серпні 2016 року з території України, де той проживав по українському паспорту на інше ім’я. Його затримали через кілька годин після оголошення в міжнародний розшук і доставили в Кишинів на приватному літаку.

Платон стверджує, що лайнер відправив колишній партнер по бізнесу, екс-лідер Демократичної партії Молдови, олігарх Володимир Плахотнюк. За його словами, така оперативність в екстрадиції пов’язана з тим, що молдавському олігархові прислужився його інший партнер по бізнесу – колишній президент України Петро Порошенко. У грудні минулого року генпрокурор Рябошапка звернувся до влади Молдови з проханням повернути Платона в Україну для подальшого здійснення екстрадиційної процедури. У ньому наголошується, що підставою для звернення послужив факт скасування постанови Генеральної прокуратури України, за яким відомство дало згоду на видачу бізнесмена.

Тверський суд Москви в серпні видав санкцію на заочний арешт Платона – фігуранта порушеної в Росії кримінальної справи про організацію злочинного співтовариства щодо Плахотнюка. Раніше МВС РФ звинуватило Плахотнюка і Платона в організації так званої молдавської схеми, по якій з Росії було виведено понад 37 млрд рублів. Плахотнюк заарештований заочно Тверським судом Москви в рамках цієї ж кримінальної справи. Однак після зміни влади в Молдові олігарх втік з країни. Молдавські власті оголосили його в міжнародний розшук, а США включили до списку санкцій.

Поділитись