У Китаї усунули міністра оборони через корупцію

У Китаї усунули міністра оборони через корупцію

Усунення з посади міністра оборони Лі Шанфу не зіграє значної ролі у прийнятті військових рішень Китаю, але є важливим з інших причин.

Про це повідомив експерт аналітичного центру ASPI Лайл Морріс.

Аналітик прокоментував інформацію, що Шанфу, ймовірно, перебуває під слідством за підозрою у корупції і саме через це вже понад два тижні не з’являється на публіці.

На думку Морріса, звільнення Лі потенційно могло б усунути серйозну перешкоду для американсько-китайських військових відносин, оскільки Лі перебував під санкціями з боку США і двосторонні зустрічі між ним та представниками Пентагону не могли відбуватися «за належних умов».

В той же час, він наголошує, що міністр оборони в китайській системі — це переважно церемоніальна посада. Найважливішим у стратегічному та оперативному плані є становище Лі як члена Центральної військової комісії (ЦВС).

Але навіть у ЦВС він не є найвищим посадовцем, оскільки над ним стоять два заступники голови, а також Сі Цзіньпін, який власне і очолює ЦВС.

Щодо повсякденної стратегії та операцій, то найбільшу відповідальність за бойові дії та готовність китайської армії несе голова Об’єднаного штабу ЦВС генерал Лю Чженьлі.

Незважаючи на це, важливим аспектом ймовірного усунення Шанфу з посади є те, що воно свідчить про неефективність боротьби Сі з корупцією в армії.

«Сі Цзіньпін може прибирати окремих чиновників, які крадуть в особливо великих розмірах, але це не виправить систему повністю.
Крім того, у випадку з Шанфу є ще кілька значних моментів. По-перше, Сі призначив його на посаду лише шість місяців тому, і обрав особисто. Звісно, звільнення міністра у такий короткий строк є для нього певним ударом по репутації. По-друге, Шанфу — другий міністр, який брав безпосередню участь у зовнішньополітичній діяльності Пекіна, якого Сі звільняє за останній місяць (перший — колишній глава МЗС Цінь Ган — ред.). Його “зникнення” приховати не вдасться», — зазначає Морріс.

Поділитись