У Фінляндії закликали прибрати згадку про Росію з Кримінального кодексу

У Фінляндії закликали прибрати згадку про Росію з Кримінального кодексу

Колишній помічник фінського прем’єр-міністра Дмитро Квінтус вимагає виключити згадки Росії з Кримінального кодексу Фінляндії.

Про це повідомляє Iltalehti.

У Фінляндії досі діє Кримінальний кодекс часів імператора Олександра ІІІ. Звід законів від 1889 року починається словами «Ми, Олександр III, Божою милістю, що поспішає, Імператор і Самодержець Всеросійський, справжнім бажаємо затвердити наступний кримінальний закон для Великого князівства Фінляндського …».

Квінтус наголосив, що в суспільстві зараз триває дискусія, чи достатньою мірою фінське законодавство відповідає сучасним цінностям.

Він зазначив, що після Конституції найважливішими законами фінської держави є кримінальні закони. Фінський КК пройшов через великі реформи з 1976 року, але й досі «має історичний пережиток 1889 року».

«Я твердо переконаний, що посилання на Росію та російського імператора мають бути вилучені з Кримінального кодексу Фінляндії. Парламент може внести зміни, якщо захоче, і я вірю, що моя пропозиція отримає широку підтримку різних партій», – заявив Квінтус.

На його думку, таке рішення не було б спробою переписати історію.

“Як любитель історії, я завжди наголошую, що історію неможливо стерти, але я думаю, що чинне кримінальне законодавство Фінляндії – непридатне місце для посилань до Росії”, – сказав він.

Поділитись