У Чорному морі стартували навчання Sea Breeze 23.3: якою буде реакція Росії

У Чорному морі стартували навчання Sea Breeze 23.3: якою буде реакція Росії

У північно-західній частині Чорного моря та в дельті Дунаю сьогодні, 11 вересня, стартували міжнародні навчання Sea Breeze 23.3, які організовують Військово-морські сили Румунії та США.

Про це пише Defence Express.

У навчаннях беруть участь військові з Румунії, США, Болгарії, Франції, Великої Британії, Туреччини та України. Головною цілью навчань визначено відпрацювання розмінування територій.

«Враховуючи регіон навчань, а також пряму загроза та факти завдання РФ ударів безпілотниками Shahed-136 по території Румунії, може скластися враження, що ціль самих навчань — відпрацювання безпеки від нової загрози. Але головною задачею Sea Breeze 23.3 є навчання з розмінування», — йдеться у повідомленні.

Румунія, сили якої стали ядром тренувань, представлена тральником Slt. Alexandru Axente (DM-30), водолазними та іншими катерами, а також річковим кораблем (монітором) F-179 Posada. З боку США в навчаннях бере участь протичовновий літак P-8 Poseidon, а також катери та водолази. Інші країни відправили фахівців і штабних офіцерів.

Маневри триватимуть до 15 вересня. Поки неясно, як на це зреагує Кремль — припинить на час навчань атакувати портову інфраструктуру України на Дунаї, або ж підвищить градус напруги. 

«Якщо атаки по українській портовій інфраструктурі хоча б тимчасово припиняться, то це вже буде означати правильність таких дій з боку союзників. Але не варто виключати й сценарій, коли у Москві навпаки скористаються можливістю підвищити градус напруги», — зазначає Defence Express.

Поділитись